Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кортадерия (Пампаска трева)

Cortaderia

Кортадерия (Пампаска трева)

Кортадерия, известна още като пампаска трева, произхожда от степите на Южна Америка в Аржентина, които се наричат пампаси. Тя формира големи плътни туфи от жилави плоски и тесни листа. Съцветията са огромни с копринено бял до розов цвят и могат да се използват за украса и сушени. Стъблото на самия цветонос е здраво, светлозелено и достига от 1.80 до 3.60 м височина. Тази декоративна трева започва да цъфти на третата година след засяването и цъфтежът продължава от началото до края на лятото в зависимост от конкретния микро климат. Оставени да узреят на растението съцветията добиват златист оттенък със застудяването на времето.

Сортове: Широко разпространен е сортът Сънингдал Силвер, който може да достигне до 3 м височина. Елегантните му метлици са с бял копринен блясък. Някои предпочитат сорта Пумила, който е с по-сбит хабитус и рядко надвишава 1,20 м височина.

Отглеждане: За да имате красиви растения, трябва да им намерите място, добре огрявано от слънцето. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, умерено влажна и пропусклива. През зимата не трябва да задържа излишна вода. Не режете листната маса през есента, а през пролетта, така старите листа служат като естествена защита срещу студа. Пампаската трева издържа без проблем до -20°С, дори в комбинация със силен вятър стига почвата да не е подгизнала. Бъдете много внимателни при допира с листата на кортадерията и носете ръкавици, защото порязванията са доста болезнени. Преди зимата, привържете растенията към подпорки, особено ако са на ветровито място. Напролет освободете стъблата от тези предпазни връзки и изрежете всички загинали. Периодично подмладявайте туфите.

Размножаване: Най-често кортадерия се размножава чрез разделяне на коренищата през пролетта. Ако растенията няма да са единични, най-малкото разстояние, на което трябва да засаждате, е 1,5-2 м. За да се прихванат бързо и безпроблемно, добре уплътнете почвата и полейте изобилно. Веднъж прихванали се, растенията не се нуждаят от поливане, с изключение на периоди на продължително засушаване. Дори обратно, при опасност от застояване на излишна вода дренирайте, като прокопаете подходящи канавки.

 

  |  Views: 11276  |  Прочетено във Вестник за градината