Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Корал жълт

Clavaria aurea Sсhaff. ех Fr.

Корал жълт

ЯДЛИВА ГЪБА. Жълтият корал може да се консумира и суров като салата или в супи, но само младите екземпляри – връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхранява на сухо и тъмно място за приготвяне на супи или като подправка към ястия през зимата. Старите екземпляри често причиняват разстройства, особено ако са консумирани сурови.

Расте в широколистните и иглолистните гори  през лятото и есента.

 

ОПИСАНИЕ:

 

Шапка в типична форма жълтият корал няма.

Плодното тяло представлява туфа с много разклонения, обикновено с височина 10-12 см и широчина 10 см. Разклоненията са 4-5 основни клона, които излизат от неразвитото пънче направо нагоре. Върховете им са жълти (или бледожълти), средната им част е по-тъмно жълта, а основните разклонения са белезникавожълти.

Плодовото месо е бяло до белезникавобяло, доста твърдо, но чупливо. При застарялата гъба е еластично. Разчупено, се оцветява леко в розово. Има сладък вкус.

Спорите са жълти (до бледожълти). Споровият прашец е жълто-бял. Застарялата гъба изглежда като покрита с жълт прашец от узрелите и паднали спори, които полепват по разклоненията на гъбата, намиращи се подтях.

Пънчето е твърде малко и късо – 2 – 3 см, дебело 1 – 2 см, с вид на неразвито и е почти незабележимо сред разклоненията. Изглежда като излизащо от почвата. Доста е плътно, със свежо плодово месо, цветът е жълтеникав, а в самата основа бледожълт до белезникав.

 

Тази гъба може да се смеси с гъбата отровен корал,  чиито ботанически белези в много детайли са сходни.

 

  |  Views: 1988  |  Прочетено във Вестник за градината