Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Коноп

Cannabis sativa L.

Коноп

Сем. Конопови – Cannabinaceae

 

Описание: Едногодишно тревисто растение с високо до 2,5 м стъбло. Листата са последователни, длановидни, едро назъбени, 3-9 делни. Растението е двудомно, като мъжките цветове са събрани в съцветие метлица и са разположени в пазвите на горните листа, а женските цветове са събрани в гроздовидни съцветия в пазвите на прилистниците. Плодът е орехче с тъмнопепеляв цвят и закръглена форма. Цъфти през юли.

Разпространение: Родината на конопа е Средна Азия, а у нас е отглеждано растение, но подивял коноп се среща  в цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират семената на растението.

Бране и сушене: Семената се събират при узряването им м. август – септември. Те са лъскави, зеленикаво-жълти, със слаба миризма и сладникаво маслен вкус.

Действие и употреба: Билката има омекчително действие. Употребява се при възпаление на лигавиците, възпаление на простатата, бъбреците и пикочния мехур, задух, трудно уриниране, албумин, плеврит. Сварени с мляко семена се използват при кашлица.

Външно: За налагане при ударено, протрито, подутини, циреи.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица счукано семе от коноп се кисне 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 669  |  Прочетено във Вестник за градината