Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Комунига

Melilotus officinalis Desr.

Комунига

Сем. Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

 

Описание: Двугодишно тревисто растение, високо до 1 м, с изправено или приповдигащо стъбло. Листата са триделни, последователни, с дълги дръжки, с обратно яйцевидни листчета, назъбени и с целокрайни прилистници. Цветовете са дребни, събрани в гроздовидни съцветия. Венчето е жълто, като флагчето и крилцата са еднакво дълги. Тичинките са 10, като 9 от тях са сраснали. Плодът е светлокафяв боб, често с едно семе. Цъфти юни – август.

Разпространение: Из влажните тревисти места, покрай пътищата и посевите до 1000 м н.в. из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете от комунига се берат по време на цъфтежа м. юни – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените стръкове са зелени, а цветът – жълт, със кумаринова миризма и слизесто горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има успокоително, сънотворно и болкоуспокоително действие. Употребява се при главоболие, мигрена, безсъние, кръвен наплив в главата, неврастения, меланхолия, задух.

Външно: За налагане при отоци, подагра, гнойни рани и циреи.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица стръкове от комунига се киснат 2 часа в 300 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 590  |  Прочетено във Вестник за градината