Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Коледна звезда

Euphorbia pulcherrima

Коледна звезда

В края на декември едно ярко цвете превзема цветарските магазини и домовете. Това е Коледна звезда. В превод името й означава прекрасна млечка и тя наистина заслужава името си. Пуансетията, както е другото име на красавицата, е от семейство Млечки и расте в тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там тя е многогодишен вечнозелен храст, достигащ до 3 м на височина.

Отглеждане: Коледната звезда предпочита да расте на светло, но не слънчево място и при температура около 18-20 градуса. Ако градусите паднат под 12, листата пожълтяват и окапват. Водата за поливането трябва да е със стайна температура и да се дава умерено, за да не загниват корените. Ако въздухът в стаята е сух, скоро звездата ще бъде нападната от разнообразни вредители – акари, листни въшки, белокрилки. След цъфтежа, който може да продължи 5 месеца, цветовете опадат. Тогава храстчетата се подстригват и се държат на сухо и прохладно място (около 15 градуса) почти без поливане. Вода се дава по малко и само когат листата повяхнат.

В средата на май цветето се пресажда в добре дрениран съд. Почвата трябва да е рохкава и богата. Полива се леко и се поставя насветло и топло. Скоро се появяват младите листа и поливането става редовно. За оформяне на красиво храстче мрадите клонки се подстригват. След 3 седмици се прави и първото подхранване, а следващите са по 2-3 месечно през цялото лято. През лятото коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто място, а когато температурите се понижат до 17 градуса, се внася в стаята.

За да осигурим цъфтеж на коледната звезда, трябва да се съобразим с това, че тя е растение на късия ден – цъфти, когато дните са къси, а нощите дълги. За да се появят великолепните прицветници, от есента изкуственото осветяване се ограничава. През септември и октомври всяка нощ се осигурява пълна тъмнина по 14 часа, като растението се покрива с плътна кутия или се пренася в тъмен килер. През деня трябва да е на светло.

Размножаване: Размножаването на Коледна звезда става с връхни резници през януари или през лятото. Те се потапят отначало в топла вода, за да престанат да отделят млечен сок. Вкореняват се в лека почва за около 3-4 седмици при температура 20-22 градуса. Щом започнат да нарастват, се прищипват за разклоняване.

 

  |  Views: 959  |  Прочетено във Вестник за градината