Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кокиче

Galanthus

Кокиче

Род Кокиче включва около 20 вида ниски, едносемеделни, многогодишни растения, причислени към известното семейство Кокичеви. Най-познатият вид е Galanthus nivalis. Подземният орган при всички представители на рода е дребна луковица. Кокичетата са разпространени предимно в умерения климатичен пояс, където има снежна и студена зима. Те са първите растения, които цъфтят през пролетта, още преди да се е стопила снежната покривка. Техните листа са ципести, нежно зелени, с успоредна нерватура (жилкуване) и не притежават дръжка.

Тези растения цъфтят в снежно бели, малки цветове, издаващи нежен и много приятен аромат. Притежават 6 венчелистчета, но само външните 3 са обособени. Между тях се намират още венчелистчета, които обаче са срастнали. В средата им се намират тичинките и плодника. Издръжливи са на ниски температури.

Отглеждане: Изберете леко сенчесто място с влажна почва. Засадете луковиците от кокиче през септември на дълбочина 10-12 см. Отстранявайте прецъфтелите цветове.

Размножаване: Чрез разделяне на луковиците, през периода на покой. Засадете веднага след разделянето на групи от поне 5 луковици. Имайте предвид, че кокичето обикновено се захваща много трудно и може да отнеме години, ако се засади на изцяло ново място, но е твърде възможно да образува впоследствие гъста колония. Луковиците могат да се разделят, когато листата увехнат и пожълтеят.

 

  |  Views: 774  |  Прочетено във Вестник за градината