Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Книфофия (Тритома)

Kniphofia

Книфофия (Тритома)

Книфофия е многогодишен цъфтящ храст, който в нормални условия достига от 50 сантиметра до 130 сантиметра. Името книфофия идва от ботаника Йохан Книфоф. Другото и име е Тритома. Книфофията произхожда от остров Мадагаскар, Централна и Южна Африка. Това цвете има около 70-80 вида. Корените на книфофията (тритомата) са жълти месести, дебели и правят тръстикови фуги. Листата й имат тръбеста и мечовидна форма и са доста удължени. Формата им е триъгълна. Книфофията цъфти в периода от началото на месец юли до края на месец август. Цветовете са обагрени в червено или жълто, но има случаи, когато те са и в двата цвята – оранжеви в горната си част и жълти в долната. Големината на съцветията понякога достига и до 25 сантиметра.

Отглеждане: Книфофията вирее на топло и светло място, което е добре защитено от течения и ветрове. Много обича влагата, затова й намерете място с по-голяма влажност като течаща вода или наличие на подпочвени води. Това ще доведе до обилен и красив цъфтеж на растението. Почвата да бъде въздухопропусклива и влагопропусклива. Това допринася корените и да не загниват лесно и растението да не загине. Също така е необходимо почвата да е добре дренирана и богата на хумус и минерали. Книфофията вирее добре при температури на въздуха от 23 до 30 градуса. Имайте предвид, че растенето не обича и не издържа големи застудявания. Ако има люта зима може да не оживее. Книфофията трябва да се полива обилно.  Тя обича много вода и това допринася за добрия й растеж. През пролетния сезон –  от април до юни, трябва да наторявате единствено с минерални торове. През останалото време торете по-умерено отново с минерални торове. Добре е да почиствате загиналите и увяхнали цветове. Това окуражава цъфтенето. В края на есентта или около средата й – в края на месец октомври, е необходимо да покриете растението със слама и шума. По този начин ще го предпазите от измръзване през студените зимни месеци. Необходимо е да оставите една трета от листата неподрязани. Така те ще предпазват допълнително корена.

Избягвайте да отглеждате книфофия в група с други растения.

Размножаване: Книфофия се размножава чрез семена или разделяне на туфите. Семената се засяват от началото на април до края на месец юни. Размножаването чрез разделяне на туфи се прави през пролетта – от началото на април до средата на май. Можете да разделяте растение, което е на две, три или повече години. След като разделите туфите, ги засадете на място огрявано от слънцето и с по-висока влажност. Отделните туфи трябва да са на растояние една от друга 30 сантиметра. Засяват се на дълбочина 10 сантиметра. Не размножавайте растението по този начин през зимния сезон.

 

  |  Views: 6356  |  Прочетено във Вестник за градината