Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Клеродендрон (Клеродендрум)

Clerodendrum

Клеродендрон (Клеродендрум)

Клеродендрон е светлолюбиво растение, което не е трудно за отглеждане. Цъфти цяло лято до началото на есента с бели цветове в съчетание с червени или жълти венчелистчета. Цветовете са с прекрасен аромат, но листата при стриване или смачкване имат ужасна миризма.

Сортове: Най-разпространен е Томсъновият клеродендрон (Clerodendrum    thomsoniae), който в естествен вид представлява виеща се лиана, достигаща до 4 м височина.Култивираното растение е пълзящо и може да се отглежда на дървена опора. Предлага се и като храст. Листата му са големи, нашарени с неправилно редуващи се светло- и тъмнозелени петна, а цветовете му са яркочервени или розови, събрани в съцветия.

Отглеждане: Добре е да поставите растението на светло място, защитено от течения, без да го излагате на пряка слънчева светлина, защото ще прегорят листата му. Почвената смеска да се състои от пясък, листовка, чимовка и добре угнил оборски тор. Клеродендронът обича топлината, затова през зимата не бива да бъде в помещение, където градусите са под 10, а най-подходящи са 12-15 градуса. През летните месеци се полива обилно. Много е важното да се следи почвата да бъде винаги влажна. За да му осигурите въздушна влажност, поставете саксията в съд с влажен торф или пулверизирайте редовно листата му. Клеродендронът се тори на всеки 14 дни през лятото, а през зимата подхранването спира. Пресажда се само ако е необходимо в по-голяма саксия. Задължително е обаче да се подрязва през февруари, за да се развият нови листа.

Размножаване: Размножава се чрез резници или семена, като най-подходящото време е през март.

 

  |  Views: 2744  |  Прочетено във Вестник за градината