Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Керия

Kerria

Керия

Родът Керия (Kerria) от семейство Розоцветни е представен само от един вид – Японска керия, който произлиза от Япония и Китай.

Това е листопаден храст, висок до 3 м, с изправени зелени пръчковидни стъбла, които образуват конусовидна корона. Листата са дълги, заострени, двойно назъбени, отгоре яркозелени, а отдолу мъхести. През есента се обагрят в красив яркожълт цвят. Цветчетата са жълто-оранжеви, единични, ароматни. Цъфтежът започва през април и трае цяло лято. Има две декоративни форми. При първата цветчетата са прости, а при другата, която е по-разпространена, са кичести помпони.

Отглеждане: Керия предпочита богати и влажни почви. Мястото трябва да е слънчево. Може да расте и на лека сянка, но тогава цъфти по-слабо. Полива се в зависимост от природните условия, само при необходимост.

Това растение се нуждае от редовна резитба, за да  се поддържа декоративността му. Рано напролет, преди да е започнало сокодвижението, се премахват счупените и изсъхнали клонки, а здравите се съкращават до ¼ от дължината им. След прецъфтяването се изрязват напълно старите 4-5-годишни клони. След това се подхранва с органични или минерални торове, за да се подготви за презимуване.

Размножаване: Размножаването на керия става с резници и отводи, а най-лесно е да се извадят коренови издънки, които се образуват около храста.

  |  Views: 5036  |  Прочетено във Вестник за градината