Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кафеено дърво

Coffea

Кафеено дърво

Кафеено дърво (Coffea) принадлежи към семейство Брошови (Rubiaceae), в което се включват много видове. Но въпреки това, най-известното растение от семейството е кафето, от което с търговско значение са два вида: Coffea Arabica (Арабика) и Coffea Canephora (Робуста).

Кафеено дърво расте във влажни зони, в които не се наблюдава заледяване, при средна температура 18-24°C. Дървото загива на студ, освен това резките промени в температурите също могат да навредят на кафееното дърво. Тъй като расте във влажни среди, кафееното дърво следва да се отглежда в тропическите зони, където се наблюдават редовни валежи.

Кафееното дърво на външен вид прилича на храста камелия и има наситено зелени, лъскави и остри листа. Оставено да расте свободно, кафееното дърво може да достигне височина повече от 18 м., но за да се улеснява беритбата на плодовете му, то се подрязва до 2-3 м. Цветовете му са снежно бели, нежни като на жасмин и имат силно изразен аромат, а плодовете са зелени. Дървото започва да дава плодове след 3-4 години. Те узряват няколко пъти в годината.

Отглеждане: В домашна обстановка е възможно да си отгледате кафеено дърво или храстче от вида кафе арабика. Може да опитате също с кафе либерика или кафе робуста. Съществуват и декоративни форми, от които не се получават плодове.

Съдът на кафееното растение трябва да бъде на шарена сянка през горещите летни дни, а през останалото време да е до южните или югоизточни прозорци. През зимата и есента в стаите температурата да е от 18 до 22 градуса.

Храстчето обикновено не се нуждае от подрязване, съкращават се само силните странично разположени леторасти, за да образуват повече пъпки. Ако забележите, че листата покафеняват, значи влажността е ниска. Добре е саксията да се постави върху широка подложка с вода. Когато нарасне, храстчето се премества в по-голям съд, без да се сменя изцяло почвата, само се добавя. До тригодишна възраст се пресажда всяка година, след това – през 2-3 години. Периодично се подхранва с разтвор от 5 г азот, 7 г фосфор, 1 г калий и 7 г микроелементи на 1 л вода. Ако въздухът е много сух, растението се пръска с пулверизатор, за да не засъхнат върховете на листата.

При стайно отглеждане цветовете се появяват предимно през зимата. Кафеените семена (зърна) узряват приблизително за 6-8 месеца. Плодчетата се берат, когато от червени започват да почерняват.

Размножаване: Кафеено дърво можете да размножите чрез семена и вегетативно, като се вкореняват зрели или зелени резници. Вкорененият резник или поникналото от семе растение се засажда в саксия на дъното с глинени парченца, над тях се слага слой от 2 см речен пясък, а върху него – смес от две части парникова, една част чимова почва и една част промит речен пясък. Прибавят се дървесна пепел и рогови стружки.

 

  |  Views: 5593  |  Прочетено във Вестник за градината