Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Катран

Crambe cordifolia

Катран

Катранът (Crambe cordifolia), често наричан диво или крайморско зеле, е малко познат кореноплоден зеленчук, който по вкус прилича на хряна. Съдържа белтъчини, захари, минерални соли, етерични масла, на които се дължи острият му вкус, а младите листа са богати на витамин С. Катран се използва за подправка на супи, месни и рибни ястия, а листата му за салата.

Студоустойчиво растение.

Отглеждане: Катранът е светлолюбиво растение и не понася засенчване. Като кореноплоден вид за него са подходящи дълбоки, рохкави, високо плодородни почви. Не понася киселите субстрати или тези с високо ниво на подпочвените води. Реагира много добре на подхранване с органични и минерални торове. До настъпване на студовете листата му окапват, главният корен се скъсява и главата му хлътва на около 3 см в почвата, което му помага да издържа на големи студове. Веднага след настъпване на благоприятно време през пролетта презимувалите растения започват много бързо да се развиват и оформят голяма листна розетка. Появяват се цветоносни стъбла и през втората година се получават семена. Те могат да се използват за сеитба през есента. Кореноплодите се изваждат с помощта на вили или скоба през есента на втората година.

Размножаване: Катран може да се сее напролет и наесен. Тъй като пониква при ниски температури, при пролетното му засяване семената задължително се стратифицират. Те се засяват редово при разстояние 70 см между редовете и 30 см в реда. Дълбочината на сеитба е 1,5 см при пролетната и 2-3 см при есенната. За декар през пролетта са нужни 1 кг семена, а през есента нормата се увеличава с 20-25 на сто.

  |  Views: 1483  |  Прочетено във Вестник за градината