Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Катарантус

Catharanthus

Катарантус

Катарантусите са популярни и лесни за отглеждане цветя, които присъстват в домовете и градините по цял свят. Родът Катарантус е представен от 8 вида. Произхожда от тропиците и по-специално от о. Мадагаскар. На височина може да достигне до 1 метър. Листата на катарантуса са тъмно зелени на цвят, дълги 2.5 – 9 см и широки 1 – 3.5 см. За листата е характерна светлата жилка, която преминава по цялата дължина на листа. Цъфтежът е от края на пролетта до края на есента, като цветовете са в розовата гама. На пазара се продават и цъфтящи в бяло растения.

Катарантусът има бърз почвопокривен и каскаден ефект. Много добре стои във висящи кошници.

Отглеждане: Принципно катарантусът обича директните слънчеви лъчи, но го пазете от директното слънце в най-горещите летни дни. През зимата, когато слънцето е по-слабо, можете да отглеждате на перваза на прозореца на директно слънце, но през лятото осигурете шарена сянка, за да се радвате на обилен цъфтеж.

Температурният диапазон за здрав и красив катарантус е от 10 до 20 градуса. През лятото температурата не бива да надвишава 20 – 25 градуса, а през зимата не бива да пада под 10 градуса. През горещите летни дни е важно да поливате обилно. През зимата поливането силно се ограничава. В периода на растеж и цъфтеж торете редовно с тор за цъфтящи растения. Добра идея е през лятото да пулверизирате редовно. Катарантуса обича високата въздушна влажност.

Размножаване: Катарантусът се размножава през пролетта с резници след пролетното подрязване. Добре е през пролетта презимувалите растения освен да се подрежат и да се пресадят в по-голям съд.

Лесно можете да размножите катарантус и със семена, които се сеят в началото на пролетта.

 

  |  Views: 2961  |  Прочетено във Вестник за градината