Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Каталпа

Catalpa

Каталпа

Каталпа (Catalpa) е  много красиво дърво, достигащо височина до 25-30 м. Има красива корона, което привлича погледи от ранна пролет до късна есен. Листата му са големи, светлозелени, със сърцевидна форма. Родината му е югоизточната част на Северна Америка, където расте в изобилие по речните брегове. През 18 век, каталпата е донесена в Европа и днес се е разпространила в Русия, Китай, Индия и Япония. Видовете каталпа са по вече от 10, но извън ареала на естесвено разпространение обикновено се отглеждат два вида: Catalpa bignonioides и Catalpa speciosa.

Големите сърцевидни листа на каталпата я отличават от общата маса на дърветата през целия сезон. Растението цъфти почти 3-4 седмици към средата на юни. Важно е да се знае, че каталпата цъфти обикновено след 5-тата година от засаждането и едва когато  достигне височина 3 метра. По време на цъфтежа каталпата се покрива с големи бели или кремави цветове с аромат на ябълка, които след прецъфтяване се превръщат в дълги до 40 см шушулки, с които дървото е украсено почти цялата зима.

За разлика от повечето други дървета листата на каталпата почти не пожълтяват през есента и опадват късно, когато температурата падне до към нулата.  

Отглеждане: Каталпа е уcтoйчивa  нa студ и суша, но предпочита влагата. Почвата трябва да е богата и добре дренирана. Засадете през април на cлънчeво но закътано място в гpaдинaтa, защото силнитe вeтpoвe yвpeждaт гoлeмитe нeжни лиcтa.  В началото, докато се хване, каталпата трябва да се поливa peдoвнo с около 15  литpa вoдa на вceĸи дeceт дeнa. След като дървото се хване, поливането се разрежда.

Каталпа е силно разклонено дърво, затова през първите години се извършват редовни резитби за оформяне на короната.

Размножаване: Размножава се със семена, които се засяват под стъкло напролет.

 

  |  Views: 7640  |  Прочетено във Вестник за градината