Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кариоптерис

Cariopteris

Кариоптерис

Кариоптерис е силно разклонено храстче, високо до 1 метър. Образува гъста корона. Има добре развита коренова система. Листата са продълговати, остроназъбени със сребрист цвят отдолу и при разтриване издават силен приятен аромат. Младите клонки са гъсто покрити с бели власинки, а старите са сивокафяви с напукана кора. Цветовете са дребни, сини, събрани в гъсти съцветия и разположени по горните части на клонките. Цъфтежът е много обилен (цялото храстче се покрива с цветове). Започва около средата на август и завършва към началото на октомври, т.е. продължава 50-60 дни.

Кариоптерис е отлично медоносно растение – осигурява паша на пчелите през лятото и есента, когато тя е най-оскъдна. Той трябва да расте край всеки пчелин и в дворната градина на всеки пчелар.

Отглеждане: Кариоптерис е абсолютно непретенциозно за отглеждане растение. Нуждае се единствено от ярко слънце. Понася преовлажняване и засушаване, но най-добре се развива на добре дренирани почви с умерено поливане. Към почвеното богатство не е взискателно. Понася софийските зими. Ако се случи да измръзне, леко се възстановява от пънни издънки. Независимо дали е измръзнало, желателно е всяка пролет да се изрязва ниско до корен. Така растението се сгъстява още повече и става по-красиво.

Размножаване: Размножава се чрез семена, резници и разделяне на храста на няколко клонки с част от корените.

 

  |  Views: 4098  |  Прочетено във Вестник за градината