Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Капсикум (Декоративни чушки)

Capsicum

Капсикум (Декоративни чушки)

Капсикум се отглежда заради декоративните плодове, а не заради листата или цветовете. Листата са обикновени, а белите цветове, които се образуват през лятото или есента – малки. След цветовете се появяват плодовете – в началото зелени, а после стават постепенно жълти, оранжеви или червени. В зависимост от сорта те са овални или заострени и ако се грижите правилно, траят 2-3 месеца.

Отглеждане: Капсикумът се нуждае от ярка, разсеяна светлина с неголяма пряка слънчева светлина.  Добре расте на източно и западно изложение. Почвената смес трябва да бъде съставена от 1 част  парникова земя, 1 част торф, 1 част листа земята, 1 част хумус и 1 част пясък. Температурата да е умерена – не повече от 20°С, а нощем по-прохладно – до 15°С. Помещението трябва добре да се проветрява. Полива се обилно – почвата трябва да бъде винаги влажна. В началото на цъфтежа може да се подхрани с течни торове за цъфтящи стайни растения.

Капсикумът може да се държи през цялото лято на балкона или в градината,  а есента да се  внесе в стаята, за да доузреят плодовете.

Размножаване:  Капсикум се размножава чрез семена и много рядко чрез резници. Семената се сеят в широки, плоски съдове в смес от торф и листна земя. Добрият дренаж е повече от  задължителен. Когато разсадът израсте, се засажда в  в малки саксии.

 

  |  Views: 3272  |  Прочетено във Вестник за градината