Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Кампанула (Камбанка)

Campanula

Кампанула (Камбанка)

Кампанула принадлежи към Campanulaceae (Звънчеви) и е най-разпространена в Северна Италия. Има кампанули за разсаждане наесен като растения за лехи, за садене в бордюра като издръжливи многогодишни и за запълване на празни места в алпинеума. Повечето от тях не са капризни, но някои от по-редките видове за алпинеум имат нужда от защита през зимата. Голите охлюви нападат камбанките, а някои популярни видове са податливи на гъбни ръжди. Камбанковидните или звездовидни цветове са сини, бели, бледолилави или пурпурни, а на височина са от 15 см до 1,8 м и повече. За високите сортове са необходими подпорки, а отстраняването на мъртвите цветове удължава цъфтежа. Кампанулите за лехи обикновено се отглеждат като двугодишни. К. медиум е с мъхести листа с вълнисти краища и многоцветни съцветия с камбанковидни цветове. Най-голяма е групата на бордюрните кампанули – в нея има сортове за предната, средната и задната част на бордюра. Цъфтежът е между юли и септември, а начинът, по който цветовете са подредени на стъблото, издава вида им. Почти всички камбанки в тази група са подходящи за букети. Кампанулите за алпинеум са лесни за гледане, но имат нужда от алкална почва с добри дренажни свойства. Цъфтят главно през юни и юли с много цветове.

Отглеждане: Засадете кампанула на слънчево място или на лека сянка в алкална почва с добри дренажни свойства. По време на цъфтежа подържайте почвата влажна. Поливайте с варовита вода. Отстранявайте редовно увехналите цветове. През есента може да подрежете клончетата. Внимателно докосвайте растението, защото стъбълцата са тънки и лесно се пречупват.

Размножаване: Кампанули за лехи: засейте семена през май – юни; разсадете наесен. Или засейте през февруари при 8-10°С и разсадете през април. Бордюрни и кампанули за алпинеум: разделете туфите напролет.

 

  |  Views: 1026  |  Прочетено във Вестник за градината