Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Камасия

Camassia

Камасия

Камасия (Camassia) от семейство Лилиеви сравнително отскоро се предлага в България. Тя са красиво градинско цвете, което не изисква специални грижи.

От луковицата през пролетта израства кичур дълги лентовидни листа, а високият прав цветонос, увенчан от звездовидни цветчета, се появява доста по-късно. Камасиите цъфтят през юни с подобни на свещи бяло-сини съцветия.

Сортове: Най-разпространеният вид е К. лейхтлинии – височина 90 см, сини цветове от края на май до юни. Засадете луковиците на 10 см дълбочина през октомври. Цветовете са с диаметър около 3,5 см. Най-големи са цветовете на Electra, а на Alba са бели. К. квамаш (60 см) е в бели, сини или пурпурни багри. На всяко съцветие на К. кусикии има до 100 сини цвята.

Отглеждане: Най-добре се чувстват на открити слънчеви места, но издържат и на полусянка. Предпочитат почвата да е глинеста, влажна през пролетта и по-суха през лятото. Засадете луковиците на място, където няма да се налага да ги вадите след прецъфтяването, защото цъфтежът на необезпокояваните 5-6 години растения е значително по-пищен.

Засаждането на камасия става през септември-ноември на дълбочина 12-15 см и при разстояние между луковиците 15-20 см. Зимните виелици не са страшни за камасията, болестите и вредителите я избягват. Грижите за нея се свеждат до плевене на бурените и поливане при твърде сухо лято.

Размножаване: Размножаването на камасия става с луковици-детки, с които обраства майчината луковица и със семена. Когато листата след прецъфтяването изсъхнат, луковиците се изваждат внимателно, за да не се повредят корените, детките се отделят и веднага се засаждат на предвиденото място. Ако се налага да се изчака със засаждането, луковиците издържат около месец в дървени сандъчета, покрити с леко влажен торф. Ако съберем семена веднага след узряването им, може да ги засеем на дълбочина 2 см и ще получим цъфтящи камасии след 4-5 години. Много често семената се самозасяват и при нужда само трябва да пренесем малките луковички на желаното ново място.

 

  |  Views: 1541  |  Прочетено във Вестник за градината