Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Калмия

Kalmia

Калмия

Калмия е многогодишен храст цъфтящ с прекрасни цветове. Заема около 1 метър площ. Височината му достига 2,5 – 3 метра. Срещат се и по-дребни видове, които са около 35-45 сантиметра. Родината му е Северна Америка. Среща се в Америка, Куба и по-рядко в Канада. Най-често можете да го видите в дивата природа. Интересно при него, че може да издържи до температура до -40-45 градуса. В България може спокойно да се отглежда. Зимните студове не му влияят, но летните горещини са му проблемни.

Калмия цъфти от началото на лятото до средна и късна есен. Цветовете й са едри и достигат до 1,5 сантиметра в диаметъра. Те са розови, червеникави и по-рядко бели. В началото цветовете се развиват като пъпки, приличаши на китайски фенер, и имат много наситен цвят. Впоследствие вътрешността на цвета изсветлява.

Отглеждане: Калмия расте както на слънце, така и на полусянка. Засаждайте я на място, което е защитено от ветрове и течения. Гледайте да е предпазена от силното пролетно и зимно слънце. Най-добрият вариант е преди обяд да се огрява от слънцето, а след обяд да е на сянка.. Почвата трябва да е кисела, лека и песъклива, включваща пясък, листовка и торф. Калмията не понася суха почва (това се отнася най-вече за младите растения), затова подържайте почвата влажна, като внимавате да не се задържа вода в нея. Подобре е да поливате рядко, но обилно, отколкото всеки ден по малко. Хубавия дренаж се отразява добре на растението. Направете дренажа от малко камъчета или пясък като слой. Желателно е в почвата да добавите малко минерален тор. Торете с тор с кисел състав в периода от април до юни.

Размножаване: Калмия се размножава трудно чрез резници. По-голям успех ще имате, ако опитате чрез вкореняване на отводи.

 

  |  Views: 2579  |  Прочетено във Вестник за градината