Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Каликарпа

Callicarpa

Каликарпа

Род каликарпа включва храсти или малки дървета от сем. Устоцветни, с произход основно от Източна и Югоизточна Азия, но има представители в Австралия и Северна Америка. Има както топлолюбиви и вечнозелени видове, така и такива, които растат успешно в райони с умерен климат и са листопадни. Храстите може да са високи и широки до 2-3 м. Листата са срещуположни, грубички, фино назъбени. Цветовете са розово-бели, събрани в гъсти съцветия, но не са особено декоративни. Главната красота на каликарпата са виолетовите плодчета, които обкичват клонките наесен и ги красят чак до Коледа.

Сортове: Най-популярният вид е С. bodinieri giraldii. Достига височина около 1,8 м, през юли се окичва с лилави цветове, а през септември или октомври – с бледопурпурни плодчета. Някои разсадници предлагат С. bodinieri Profusion. C. japonica е по-дребна и по-деликатна, достига 90 см височина, с розови цветове и виолетови плодчета.

Отглеждане: Засадете каликарпа в сравнително плодородна почва с добри дренажни свойства. За да си осигурите обилно количество плодчета, засадете си най-малко две растения, които да се опрашват взаимно. Мястото трябва да е слънчево и на завет. Подрязването не е задължително. В началото на пролетта отстранете нежеланите или счупените клонки.

Размножаване: Чрез отводки наесен или заложете резници в сандъче на открито през лятото.

 

  |  Views: 1892  |  Прочетено във Вестник за градината