Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Калибрахое

Calibrachoa

Калибрахое

Калибрахое (Calibrachoa) е род от семейство Картофови. Тези подобни на петунията цветя произхождат от Южна Америка. Много често калибрахоето се бърка с петунията, но разликата с петунията е, че листата на калибрахоето са малки, продълговати, нежни и не са мъхести. Цветовете също така са по-дребни с диаметър 4 – 6 см. Като цяло калибрахоето е по-устойчиво на заболявания за разлика от петунията, но е любимо лакомство на листните въшки също като братовчедката си. Цъфти във всички цветове, освен в черно.

Отглеждане: Огрятото от директните слънчеви лъчи място е идеално за отглеждане на калибрахое. Сравнително по-устойчиво е на вятър и дъжд от петунията. Предлаганите в момента сортове в градинските центрове са устойчиви на леки застудявания и температури до 0 градуса през пролетта не са проблем. През лятото цветето се полива обилно. Добре е при всяка поливка да се внася тор за цъфтящи растения в намалени дози. Почвеният субстрат следва да бъде богат на хранителни вещества, но и въздухо- и водопропусклив. Осигурете и добър дренаж на сандъчето или кашпата за оттичане на излишната вода. Основните вредители, нападащи калибрахоето са листните въшки! Веднъж месечно профилактично пръскайте с инсектицид и фунгицид.

Размножаване: За момента е много трудно да се намерят семена от калибрахое. Ако искате да отглеждате калибрахое в градината или на балкона, купете си готови разсади, каквито се предлагат в много градински центрове. Сравнително лесно се размножава вегетативно, а и при наличие на остъклена тераса или зимна градина, успешно презимува.

 

  |  Views: 7789  |  Прочетено във Вестник за градината