Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Калиандра

Calliandra

Калиандра

Калиандра е рядко отглеждана у нас, но заслужава по-голям интерес. Това красиво растение принадлежи към семейство Бобови, подсемейство Мимози. Родът му е голям – около 200 многогодишни храсти и дребни дървета, които обитават тропиците. Листата й са подобни на листата на мимозата – двойно перести, т. е. всяко листче допълнително е разделено на по-малки листчета, което ги прави много красиви. Цъфти с прелестни “пухчета” –  множество тичинки, заобиколени от съвсем незабележим околоцветник. Те много приличат на цветовете на мимозата и на калистемона, но растенията са различни и не бива да се бъркат.  Плодовете са шушулки, подобни на бобовите и акациевите, и стърчат нагоре.

Отглеждане: Ако сте се сдобили с калиандра, трябва да й приготвите повече място – скоро тя ще достигне човешки ръст и ще се разклони силно. Мястото трябва да е много светло, но да не се огрява директно от силното слънце, защото листата лесно прегарят и губят декоративността си.

В родината си, където расте в градините, калиандрата не страда от засушаванията, но в саксийни условия с поливането трябва да се внимава. При силно просъхване на почвата листата започват да опадат и стъблото се оголва некрасиво. Това е малък проблем, защото всяко лято се образуват множество нови клонки, които закриват оголените места, но все пак не бива да я оставяме да жадува. 

През лятото обичайните високи температури само допринасят за доброто развитие на растението, но през зимата  също трябва да се съобразим с тропическия му произход и да го държим в помещение, където топлината е около 18-22 градуса. Цъфтежът протича през януари-март. Цветовете се отварят много бързо и траят по 1-2 дни, но добре гледаните растения образуват много пъпки и красят дома около два месеца. За да се образуват обаче пъпките, е нужен кратък период на по-ниска температура. В жилищата с централно отопление това е просто периодът, докато се включи парното. Ако обаче започнем да отопляваме жилището по-рано, калиандрата трябва да постои на стълбището или на закрития балкон, докато напъпи.

Важно условие за доброто развитие на калиандрата е високата въздушна влажност. Редовното пръскане с хладка вода е необходимо, особено докато току-що донесеното от магазина растение привикне към домашния микроклимат. След това пръсканията може да се разредят.

Пресаждане на калиандра се прави само по необходимост, когато саксията отеснее. Използва се периодът след прецъфтяването, през февруари-март. Новата саксия се дренира добре, за да не се задържа излишна влага. След пресаждането се полива добре и се пулверизира няколко дни редовно. По това време се прищипват и върховете на клонките, за да се поддържа умерен растеж и височината да се поддържа около 70-100 см. През лятото е полезно и редовното подхранване с разтворими торове, особено фосфорни и калиеви.

Размножаване: Размножаването става с вдървенели резници, които се вкореняват най-успешно през лятото.

 

  |  Views: 1768  |  Прочетено във Вестник за градината