Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Зантедехия (Кала)

Zantedeschia

Зантедехия (Кала)

Напоследък по магазините се появи посадъчен материал от възхитителни растения с красиви цветове под името зантедехия (Zantedeschia). Това не е нищо друго освен добре познатата ни кала. Тези с белите прицветници са на етиопската кала, с жълтите – на кала елиотиана, а с розовите – на ремановата кала. При междувидовите хибриди има и оранжеви, карминени и даже лилави цветове. Растението от семейство Ароидни произхожда от блатата на Южна Африка. Името си дължи на италианския ботаник Зантедески.

Отглеждане: При покупката на клубени от зантедехия не се доверявайте на цвета върху рекламната фотография. Обикновено дори при най-добри условия не можем да получим този наситен жълт или розов цвят от картинката. Освен това след опрашването околоцветникът задължетелно придобива зелен цвят. Но не се огорчавайте – различните оттенъци на зеленото между листата и прицветника създават приятна хармония за очите. Листата също са много декоративни. Те са на дълги дръжки, стреловидни, а при много сортове са покрити със сребристо-бели или розови полупрозрачни петна. Клубенът непременно трябва да е твърд и да се виждат живите растежни пъпки. До края на  март е крайното време да го засадите, а междувременно може да го запазите в отделението за зеленчуци на хладилника. Почвата трябва да е тежка и богата на хранителни вещества. Саксията трябва да е голяма, в противен случай калата може и да не цъфне. Клубенът се засажда на 10 см дълбочина. Почвата се намокря добре и съдът се поставя в подложка, в която постоянно трябва да има 3-5 см вода. Появят ли се листата, трябва редовно да се пулверизират. Тогава започва и подхранването. В началото се дават азотни торове, а след като цъфне – фосфорни и калиеви. Растението изисква силно слънчево огряване.  След като прецъфти, поливането рязко се намалява. Листата трябва постепенно да увехнат. Тогава клубенът се изважда, почиства се от листата и пръстта и се прибира в хладилника, като се покрива със сух торф или пясък.  

Размножаване: Зантедехия задължително се пресажда всяка година в нова почва, дори да се отглежда целогодишно. Тогава се разделят клубените, за да се размножи растението. Най-добре е да се разчупват, като всяка част трябва да има поне една растежна пъпка. Частите се подсушават няколко дни и тогава се засаждат, като отначало се полива по-малко.

 

  |  Views: 1046  |  Прочетено във Вестник за градината