Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ипомея (Грамофонче)

Ipomoea

Ипомея (Грамофонче)

Името ипомея произхожда от гръцките думи ipos – червей и onios – подобен, защото ипомеята се увива. Родът ипомея наброява над 400 вида и произхожда от тропическа Америка. Към този род спадат едногодишни и многогодишни увивни растения. У нас се отглежда като едногодишно растение, което достига на височина до 3 м. Листата са сърцевидни, заострени. Единичните фуниевидни цветове са с големина от 3-10 см и се отварят сутрин един след друг. Цветовете живеят само един ден, но разцъфват последователно. Периодът на цъфтеж е от юли до септември.

Сортове: И. пурпурея (Конволвулус майор) цъфти през лятото с пурпурни фуниевидни цветове (7,5 см). Известните видове са сортове на деликатната многогодишна И. триколор, която се третира като полуиздръжливо едногодишно. Heavenly Blue е със сини фуниевидни цветове (7,5-12,5 см). Хибридите Flying Saucers и Sapphire Cross имат сини и бели ивици. Cardinal е червен сорт. Всички достигат 2,4-3 м височина.

Отглеждане: Ипомеите изискват слънчеви, запазени от течение места. В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска изсъхване. Наторява се един път седмично. Ипомея е увивно растение и е необходимо да й се осигури приспособление, по което да пълзи. Грамофончето е чувствително към студено и мокро време.

Размножаване: Грамофончетата се размножават чрез семена, които са едри, ръбести, черни. Запазват кълняемостта си до 2 години. Поникват до 2 седмици. Сеят се в края на март – началото на април. През май се засаждат на постоянно място, като внимателно се изтърсват от саксийките, за да не се повреди кореновата система. Препоръчва се сеитбата на постоянно място в началото на май. Поставят се по 3-4 семена в гнездо. Растенията, засадени по този начин цъфтят по-късно.

 

  |  Views: 5199  |  Прочетено във Вестник за градината