Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Инкарвилея

Incarvillea

Инкарвилея

Инкарвилея (Incarvillea) е род многогодишни цветя от сем. Бигнониеви (Bignoniaceae), представен от 16 вида. Произхожда от Централна и Източна Азия (Хималаите и Тибет). Най-разпространеният за отглеждане в градината и на балкона вид е Incarvillea delavayi. На височина достига до 50 см. Цъфти в бяло (сорт Snowtop), лилаво и розово от май – юни до септември, като цветовете много напомнят тези на глоксинията.

Сортове: Популярен вид е И. делаваи – височина 60 см, тъмнорозови тръбести цветове (7,5 см) от май до юни. Насечените листа са тъмнозелени. Сортът Bees Pink е бледорозов. И. майреи е по-ниско растение (30-45 см), цветовете са розовочервени с жълто гърло, а листата не са насечени. Известни сортове са Grandiflora и Frank Ludlow.

Отглеждане: Перфектното място за отглеждане на инкарвилея е слънчево до полусенчесто място. Може да се отглежда в градината или като съдова култура на балкона. Почвеният субстрат трябва да бъде богат на хранителни вещества и с много добри въздухо- и водопропускливост. При отглеждане в саксия осигурете добър дренаж за оттичане на водата. Полива се обилно по време на активния период през лятото.

Поне веднъж месечно подхранвайте с торове за цъфтящи цветя. Преди зимните застудявания мулчирайте растенията в градината, за да ги предпазите от измръзване. Имайте предвид обаче, че на практика в нашите условия инкарвилеята се отглежда като едногодишно цвете – лесно мръзне и гние.

Размножаване: Чрез семена през пролетта. Засява се в песъчлива почва на дълбочина 2 – 5 мм. Семената покълват за десетина дни при температура около 20 градуса. След появата на първите истински листа, инкарвилеята се пикира. На постоянните си места в градината растенията се засаждат на разстояние около 30 см. едно от друго. Инкарвилея трудно понася пресаждането, затова се старайте да не разбутвате корените.

Размножаване е възможно и чрез стъблени резници през юли, но е трудно и с променлив успех.

 

  |  Views: 2673  |  Прочетено във Вестник за градината