Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Индийски люляк (Лагерстремия)

Lagerstroemia indica

Индийски люляк (Лагерстремия)

Индийски люляк (Lagerstroemia indica) представлява листопаден храст или ниско дръвче с височина до 8 м. Този вид има изящна метловидна корона. Неговите клонки са четириръбести. Листата са елептични, достигащи до обратно яйцевидни. Те са ярко зелени, гладки и кожести. През есента добиват оранжевочервена до пурпурна окраска.

Цветовете са едри, яркорозови до пурпурночервени. Те са 3-4 см в диаметър със силно разкъсани ръбове на венчелистчетата. Външно погледнати напомнят венчелистчета на кичеста форма. Те са събрани в едри, дълги до 25 см изправени метлици. Плодът е широко елептична кутийка с дребни семена. Общо хабитуса на този вид прилича  на силно разбухана метла. Това е един от признаците, поради които се предпочита да се засажда този вид в зелените площи на частния парцел.

У нас индийски люляк може да се отглежда както в саксия, така и на открито на защитено място. Дори и да бъде повредено от студа, дървото избива от коренището и се възстановява бързо. Храстът започва да цъфти на  втората година. Цъфти през юли-октомври, като целият храст придобива вид на голям букет. Известни са декоративните форми: бяла, розова, червена и виолетова.

Отглеждане: Настанете на топло и слънчево място, защитено от вятъра. Индийският люляк предпочита тежка песъкливо глинеста до глинеста почва с PH 6.0 до 7.5. 

Израсналата лагерстремия издържа кратко застудяване до -18 – -21°С, поради което растенията може да останат на открито сравнително дълго време. Преди прибирането едностъблените растения се изрязват до пънчето. При разклонените се отстраняват всички тънки издънки, а дебелите се скъсяват. Оставя се на тъмно и почти сухо при температура 4-8°С. При необходимост се пресажда през пролетта и растението се оставя на светло, за да пусне издънки. При изнасяне пазете новите издънки, тъй като лесно се чупят и са чувствителни към светлина.

Размножаване: Можете да размножите индийски люляк със семена или връхни резници през лятото и есента. И по двата начина е сравнително лесно и успешно.

РАЗСАД ЗА ЛАГЕРСТРЕМИЯ

  |  Views: 6586  |  Прочетено във Вестник за градината