Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Импатиенс (Циганче)

Impatiens

Импатиенс (Циганче)

Импатиенс, който е по-популярен у нас като Циганче, е от семейство Balsaminacea. Названието на рода произхожда от латинските думи im (in) — не, без и patiens — понасящ, издържащ на натиск, което намеква, че зрелите плодчета, криещи десетки семенца, не понасят и най-леко докосване до тях – веднага се отварят, пръскайки семенцата. Семейството наброява около 500 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти, разпространени предимно в субтропиците и тропиците на Азия и Африка.

Семейството на импатиенсите (Balsaminaceae) е голямо, но всички членове на това семейство си приличат. Всички имат сочно стъбло, еднаква форма на цвета и могат да цъфтят през цялата година. Макар листата им да са със различна форма и оцветяване, дългият период на цъфтеж е характерен за всички. Импатиенсът цъфти обилно през цялото лято – от юли до края на септември с кичести цветове – бели, розови, лилави. Именно неговите семенни кутийки се отварят с пукане, дори само при по-силен вятър, и пръскат малки, кръгли, кафяви семенца. Това му помага да се самозасажда. Така и на следващата година ни радва с многобройните си цветове.

Отглеждане: Импатиенс обича да е на добре осветено място, но не и изложен на пряка слънчева светлина. Оптималната температура за развитие на растението е около 20°С, а през зимата минималната е 15°С. Поливайте циганчето обилно през летните месеци, като не допускате да има задържане на вода в саксията. През периода на покой (зимните месеци) намалете поливането, като подържате почвата леко влажна. Можете да оросявате листата на растението от време на време. Когато решите да оросявате листата не мокрете цветовете. Импатиенс се пресажда през пролетта. Почвената смес е желателно да е от градинска почва,  добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 1:1:1. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Импатиенс се размножава по два начина. Първият е чрез семена, които се засаждат през пролетта. А вторият – чрез стъблени резници. Вторият начин за размножаване е възможен по всяко време на годината.

 

  |  Views: 3203  |  Прочетено във Вестник за градината