Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Иглика (Примула)

Primula

Иглика (Примула)

Иглика (Primula) е род, обхващащ около 500 вида многогодишни тревисти растения от семейство Primulaceae. Имат къси нишковидни корени. Стъблата обикновено са изправени, но може и да липсват такива. Листата са захванати в основата на стъблото в розетка. Цъфти от февруари до май. Цветовете са петделни и съставляват право или наведено съцветие на върха на растението, или са единични в центъра на стъблената розетка. Плодът представлява многосеменна кутийка.

Отглеждане: На игликата е необходимо ярко слънчево осветление, особено сутрин. През зимата може да се гледа на остъклена тераса при температура 5-10 градуса. Почвената смес е да е съставена от еднакви части пясък, листовка и торфена смес. Нужно е да е с добър дренаж. Поливането през лятото и пролетта  трябва да е обилно, а през зимата умерено. Почвата трябва да постоянно влажна. Ако отглеждате иглика в помещения със сух въздух, е нужно да поставите върху подложката на саксията мокри камъчета. Това се прави с цел борба с акарите. Не трябва да се мокрят листата. Игликите са чуствителни към липса на соли. Затова, трябва да се подхранват доста внимателно. Желателно е да се подхранват с желязосъдържащи торове.

Размножаване: Старите туфи от иглика могат да се разделят веднага след цъфтежа. Размножаването със семена може да се направи рано напролет. Семената се засяват върху легло от влажен торф, разположен на слой чиста почва. Саксията трябва да се постави във хладилник за около 20-25 дни, след което се прехвърля на топло. За да поникнат семената се нуждаят от светлина и за това не се покриват с почва а със стъкло, което се отстранява веднага след като се покажат първите поници. След това малките иглики се прехвърлят в индивидуални саксии с размер 5-7 см.

  |  Views: 1557  |  Прочетено във Вестник за градината