Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Иберис

Iberis

Иберис

Иберис е едногодишно или многогодишно малко вечнозелено и добре разклонено полухрастче със силно разстлани вдървенели в основата си стъбла. Иберис се среща в почти всички наши планини, а също и в Централна и Южна Европа. Достига до 30 см височина и 30-40 см ширина. Не се разраства много и не е инвазивно. Листата са дребни овално удължени, тъмнозелени и блестящи. Цъфти април, май, юни. Цветовете са бели, до 1.5 см, събрани в съцветия. Четирите венчелистчета на всеки цвят са разположени по характерния за семейство Зелеви начин, но две от тях са дълги, а две – къси.  Цетовете напълно покриват растението по време на цъфтеж. Напълно зимоустойчиво растение за нашите условия.

Сортове:  Многогодишният И. семпервиренс е висок 22,5 см, разпростира се на 60 см, съцветията (5 см) цъфтят през април – юни. По-добре е да изберете сорт – най-често се препоръчва Snowflake. Сортове джуджета са Little Gem (10 см) и Pygmaea (7,5 см). Почти всички едногодишни ибериси са сортове на И. умбелата – височина 22,5 см, разпростира се на 22,5 см, цъфти през юни – септември. Най-известен сорт е Fairy Mixture – бели, розови и червени цветове. Ако искате по-ярки багри, включително пурпурна и кремава, спрете се на Flash Mixed. В някои каталози ще откриете и еднобагрени сортове като Pink Queen и Red Flash. Цветовете на зюмбюлоцветния иберис са разположени на 45-сантиметрови стъбла. Потърсете сортовете Iceberg, White Empress и White Pinnacle.

Отглеждане:  Иберис се развива най-добре на слънце, но понася и лека полусянка. Не е взискателен към плодородие и влажност на почвата и издържа на засушаване. Предпочита дренирана почва. Разположете го на място, където ще се „изсипва” над камъни, ще се разпростира върху плочници или ще се спуска надолу по стени. Редовно отстранявайте мъртвите цветове, за да удължите цъфтежа. Това е едно от най-толерантните едногодишни растения, чувства се добре в бедна почва, но трябва да се засее наесен или напролет на определеното за цъфтеж място и разсадът да не се мести.

Размножаване: Многогодишни: засадете резници в сандъче на открито през лятото. Едногодишни: засейте семена през септември или април на определеното за цъфтеж място.

 

  |  Views: 6675  |  Прочетено във Вестник за градината