Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Зюмбюл

Hyacinthus

Зюмбюл

Зюмбюл (Hyacinthus orientalis) е едно от най-разпространените многогодишни луковични растения. Той е с прости кичести камбанковидни цветове, които имат силен приятен аромат. Разположени са в плътни или рехкави гроздовидни съцветия и са различно оцветени – бели, жълти, розови, червени, сини и пр. Добре развитият зюмбюл трябва да има най-малко 12 цветчета на цветоносното си стъбло, които може да достигат и до 50. Листата са широколинейни, сочни, лъскави, на върха слабо заострени.

Достига 20-30 см височина. Цъфти от края на март до май.

Отглеждане: Зюмбюлът не е придирчиво цвете – той може да расте и на слънчеви места, и на полусянка. Пазете го обаче от силните обедни лъчи. При повечето типове почва може да оставите луковиците на холандските зюмбюли да презимуват в почвата, но рискувате да получите по-лош цъфтеж през следващата година. По-добре е да оставите листата да повехнат, да извадите луковиците и след това да ги съхранявате в сух торф до засаждането. През септември-октомври засадете луковиците на дълбочина 12-15 см. След засаждането разхвърляйте върху насаждението едра слама или листа от дървета. Те ще предпазят зюмбюлите от измръзване през зимата. Като се образуват дъщерни луковици (детки), те се отчупват внимателно и се съхраняват отделно. Детките цъфтят обикновено на втората-третата година, когато се садят в лехи.

Размножаване: Зюмбюлите дават семена, но се размножават по вегетативен начин – чрез отделяне на дребните луковички. При някои сортове обаче размножаването става твърде бавно, понеже се образуват много, но дребни луковички. Затова използвайте малка хитрост – преди засаждането цепнете дъното на старата луковичка от зюмбюл кръстообразно.

 

  |  Views: 1559  |  Прочетено във Вестник за градината