Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Змиорче

Bryophyllum tubiflorum

Змиорче

Змиорче е близък роднина на по-известния бриофилум, който у нас наричат „кавказко алое”. Растенията са сукулентни и произхождат от о. Мадагаскар, широко разпостранени в Африка – Мозамбик, ЮАР и други. В каталозите го представят с много имена, най-популярни от които са Bryophyllum tubiflorum, B. delagoense, Kalanchoe tubiflora и K. delagoense.

Растенията развиват изправени месести, разклоняващи се стъбла, които може да достигнат над 1 м височина. По тях от всички страни са наредени заоблени, дълги, видоизменени листа, подобни на пръчици. При младите растения те са 2-3 см дълги, но при възрастните – над 10 см. Баграта им е сивозелена, изпъстрена с тъмни продълговати петънца. Затова често биват наричани змийчета.

Към тази колоритна прелест, се прибавя и друг чар. На върха на листата се развиват по 4-6 миниатюрни растения, във формата на розетки, съставени от по няколко нежни овални листенца. При наситен с влага въздух по тях се появяват въздушни коренчета, затова жизнеността им е изключително висока. Оцеляват с месеци. Когато нарастнат достатъчано, те се оронват. Попаднали в почвата, при благоприятни условия се вкореняват и така растенията се размножават, затова ги наричат „живораждащи”. Странно е, че ако не намерят подходяща среда розетките  не загиват, а изчакват подходящия момент за да започнат самостоятелен живот.

У нас много рядко през зимата или рано напролет змиорчето цъфти с оригинални цветове, които са във форма на тесни, дълги камбанки. Те са събрани по десетина на върха на стъблените разклонения, наведени надолу. Баграта им е пламтящо жълто- или оранжевочервена.

Отглеждане: Растенията изискват леки, песъчливи, но богати на хранителни вещества почвени смески. Съставят се от чимовка, листовка, пясък и добре разложен оборски тор в съотношение 2:2:2:1. Въпреки че обичат почвата да е влажна, благодарение на запасите си от вода в цялата надземна част, растенията могат да понесат продължителен период без поливане. Затова змиоирчето е подходящо за украса на балкони с южно слънчево изложение. Саксиите се изнасят напролет веднага след като премине опасността от слани и се прибират късно наесен.

През зимата температурата може да е около 8-10ºС. Растенията понасят сух въздух, затова са подходящи за помещения с парно отопление.

Размножаване: Змиорче се размножава чрез въздушните коренчета.

 

  |  Views: 1183  |  Прочетено във Вестник за градината