Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Зебрина

Zebrina

Зебрина

Зебрина е сукулентно растение, което пълзи около първоначалната си локация и по този начин прави гъста земна покривка. Тя е близък родственик на традесканцията, но е по-пъстра. Листата са с отблясък, многобагрени отгоре и пурпурни отдолу.

Отглеждане:  Зебрина се отглежда в градината при по-топли условия или вкъщи във висящи саксии. При отглеждане навън трябва да се има предвид, че тя няма да преживее замръзването, но пък ще осигури чудесен цветен килим в градината ви.  В домашни условия трябва да бъде гледана на не по-малко от 12 градуса. Предпочита богата, органична почва. Зебрината толерира всички видове светлина, но предпочита прошарена сянка. Изиксва постоянна влага на почвата, което е и основното изискване при отглеждането и. Поливайте растението със половин до 1 чаша вода ежедневно, в зависимост от неговия размер.

Дори, когато са отглеждани при идеални условия, засадените зебрини стават прекалено дълги с времето. Решението е да изрежете дългите израстъци и да ги пресадите. За разлика от повечето растения, зебрината няма веднага да пусне нови стъбла на мястото на отрязаните. Вместо това, голите стъбла ще останат така дълго време.

Размножаване: Зебрина рядко цъфти или възпроизвежда семена, затова пък вегетативното размножаване е лесно. Отрежете стръкче от стъблото и засадете отрязаната част в богата на хранителни вещества почва. В случай, че се полива добре, през първите две седмици, отрязъците поставени в органична почва, ще развият корени. Не забравяйте да поставите новите растения на сенчесто място.

 

  |  Views: 2307  |  Прочетено във Вестник за градината