Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Здравец (Гераниум)

Geranium

Здравец (Гераниум)

Големият род Здравец включва 422 вида едногодишни, двугодишни и многогодишни растения, които виреят в умерения пояс и в планините на тропиците, но най-вече в източното Средиземноморие. Не трябва да се бърка с пеларгониума, който понякога също се нарича гераниум. Малко цветя могат да си съперничат със здравеца, ако търсите леснорастящи и издръжливи на сушата почвопокривни растения. Растението има дълги, дебели корени, които се разклоняват над повърхността на почвата. Листата са едри, дълбоко нарязани, леко лепкави при допир. През есента обикновено добиват жълтеникав или керемиденочервен оттенък. Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Расте от полусенчести до слънчеви места.

Сортове: Разнообразието от сортове е огромно. Едни сортове образуват туфи, които „задушават” плевелите, а цветовете и листата на други са пъстри и особено ефектни на слънце. Има високи сортове здравец за цветния бордюр и джуджета за алпинеума. За бордюра е Г. псилостемон – височина 90 см, цветове в магента, листопаден, цъфти през юни – август. При гераниумите със средна височина (30-60 см) има много сортове. Тук са прекрасните дълготрайни Г. ендресии и Г. оксонианум със сортовете си Wargrave Pink (оранжеворозов), Winscombe (розов с тъмни жилки) и А. Т. Johnson (сребристорозов). Всички цъфтят от май до септември. Това важи и за сорта G. Ann Folkard с цветове в магента. Г. платипеталум е с виолетовосини цветове, които цъфтят през юли и август. От нискорастящата група (по-малко от 30 см) е Г. макроризум, който цъфти на сухо и сенчесто място. Популярни сортове са Variegatum (листа с кремави пръски, бледоморави цветове) и Ingwersen’s Variety (бледозелени листа, розови цветове). G. wallichianum Buxton’s Variety е със стелещи се стъбла. Г. асфоде-лоидес, Г. ренардии и Г. сангвинеум образуват листати туфи. Джуджета, не по-високи от 15 см, са Г. далматикум (розов), G. cinereum Ballerina (розов с тъмни жилки) и G. cinereum Subcaulescens (магента).

Отглеждане: Вирее на слънце или сянка в зависимост от сорта. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства.

Размножаване: Здравец се размножава през август чрез резници. Важно е мястото на разреза да е добре изсъхнало преди да се засади. Възможно е засаждане през януари чрез семена, както и чрез разделяне на туфи есенно или пролетно време.

 

  |  Views: 1317  |  Прочетено във Вестник за градината