Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Жаблек

Galega officinalis L.

Жаблек

Сем. Бобови – Papilionaceae

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с изправено кухо голо стъбло с редки власинки. Листата са последователни, нечифтоперести, с продълговати до ланцетни листчета. Цветовете са събрани в пирамидални гроздовидни съцветия. Венчето е синьо виолетово, двете долни листа са сраснали в ладийка, а другите две са свободни, като отгоре е флагчето. Тичинките са 10. Чашката е звънчевидна с 5 шиловидни зъбци. Плодът е линейно цилиндричен боб с множество семена. Цъфти м. юли – август.

Разпространение: Из влажните сенчести места, край реки и канали до 1300 м н.в. из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Стръковете от жаблек се берат по време на цъфтежа м. юли – август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушените стръкове са зелени със сини цветове, без мирис и със слабо горчив вкус.

Действие и употреба: Билката има потогонно, пикочогонно и лактогонно действие. Употребява се при захарна болест, нарушения в обмяната, липса на апетит, за увеличаване на млякото у кърмачките.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици стръкове от жаблек се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1022  |  Прочетено във Вестник за градината