Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ерика

Erica

Ерика

Ерика е ниско вечнозелено полухрастче. Кореновата система е брадата, летораслите са вдървенели, а младите клонки голи и ръбести. Листата са игловидни, събрани по 4 в прешлени, дълги 4-8 мм. Цъфтежът настъпва много рано – в края на зимата и началото на пролетта – от февруари до април-май, често пъти в снега. Цветовете са дълги по 5-6 мм, розовочервени, събрани по 3 в пазвите на връхно разположените листа. Отделните цветчета са тръбесто-камбанковидни. Цветовете могат да останат на растението много дълго – над 2 месеца. Плодовете са дребни сухи кутийки.

Ерика е напълно зимоустойчиво растение.

Отглеждане:  На слънчево място или лека полусянка, особено ако лятото при вас е горещо. Почвата трябва да е рохкава, леко кисела до нормална, свежа. Не трябва много да се засушава, нито прекалено да се полива. При засаждането на ново растение в началото трябва да поливате по-често, докато то започне да расте и направи нови корени. След прецъфтяването, прецъфтелите леторасти се изрязват по върховете и се придава топчеста форма на храстчето. Ериката расте бавно, но засадена на правилното място има много дълъг живот.

Размножаване: Размножаването на ерика не е лесно. В края на лятото направете стъблени резници – използвайте растежен стимулатор.

 

  |  Views: 1396  |  Прочетено във Вестник за градината