Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Еризимум (Боянка)

Erysimum

Еризимум (Боянка)

Еризимум, известен у нас като боянка, представлява род, включващ над сто вида, от които едва три се отглеждат декоративно. Разпространен е в умерените части на Европа, Азия и Северна Америка. Среща се и в България – по Берковските възвишения на Стара планина. Включен е в Червената книга като рядък вид. Еризимумът може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Достига височина от 15 до 75 см, листата му са удължени, бледозелени. Много прилича на шибоя, но за разлика от него цъфти изключително дълго – от март до ноември. Цветовете са обагрени в жълто, бяло, лилаво и виолетово, ухаят много приятно.

Сортове: Е. Bowles Mauve е най-известен – височина 75 см, бледоморави цветове от март до ноември. Жизнено храстовидно растение. Другите сортове еризимум са по-ниски и цъфтят по-кратко. Потърсете Е. Wenlock Beauty и Е. Plantworld Gold (златисто-бледоморави цветове през април – юни), Е. Harpur Crewe (жълти цветове през април – май) и джуджетата Е. Orange Flame и Е. алпинум.

Отглеждане: Еризимум не е претенциозно растение, обича да е на слънце или лека сянка. В самото начало след засаждането се плеви около растението. Издържа на суша, не е необходимо да се полива често и предпочита леки варовити почви.

Размножаване: Размножава се чрез семена или резници. Семената за разсад се засяват в сандъчета или саксии още през февруари-март или на открито едва когато са отминали опасностите от слани. За по-голяма сигурност в студените дни се завиват. Поникналият разсад се пикира и се засажда на постоянно място на разстояние 15-20 см – в зависимост от височината на сорта. Резниците се зазасаждат в сандъче на открито през пролетта.

 

  |  Views: 2928  |  Прочетено във Вестник за градината