Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Еписция

Episcia

Еписция

Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато се появят и алените цветчета, растенията стават приказно красиви. Еписция има и друго ценно качество – бърз растеж и продължителният период на цъфтене.

Това са невисоки тревисти представители на семейство Геснериеви, които произхождат от тропиците на Америка.  Възрастните екземпляри достигат около 50-60 см дължина и имат до 20-30 развити разклонения, от които поне половината цъфтят едновременно.

Отглеждане: Въпреки че името еписция на гръцки означава засенчена, растенията се развиват най-добре на разсеяна светлина. Ако помещението, в което се отглежда еписцията, е тъмно, тя ще се развива и ще цъфти без проблеми, ака се осветява с луминесцентна лампа по 12-14 часа дневно. Почвата за отглеждането на еписциите трябва да е лека и водопропусклива. Водата за поливане трябва да е отлежала поне няколко часа, за да не съдържа хлор. Тя се налива в подложката и ако след 2 часа растението още не я е поело, се излива. Засушаването не може сериозно да навреди на това растение. Понеже изискват висока въздушна влажност, добре е саксиите с еписции да се поставят в широки съдове, пълни с влажен мъх. Директното опръскване на листата не се препоръчва, тъй като се получават грозни петна, а при ниска температура и загниване. Друго важно условие еписцията да покаже  цялото си великолепие е температурата. През зимата тя не бива да пада под  18 градуса, защото развитието на растенията се задържа, листата издребняват и се увеличава опасността от загниване.

Размножаване: Еписциите се размножават лесно чрез стъблени резници и даже чрез вкореняване на листа. За това е нужна само висока температура и въздушна влажност. Резниците се засаждат директно в лека почвена смес или се вкореняват предварително във вода. Младите растения се пресаждат на няколко пъти в по-големи саксийки.

 

  |  Views: 1854  |  Прочетено във Вестник за градината