Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Енотера

Oenothera

Енотера

Родът Енотера включва едно- дву- и многогодишно тревисто растения с височина от 30 до 120 см.  Стъблата са изправени, покрити с твърди власинки. Листата са прости, овалнолацентни, назъбени, разположени в последователен ред. Енотерата цъфти от юни до септември. Цветовете са едри, ароматни, пурпурни, жълти, бели, розови, събрани в дълги четковидни съцветия. Цветовете се разтварят вечер, през нощта или в мрачно време. Плодът е многосеменна кутийка.

Отглеждане: Растението е зимо- и сухоустойчиво. Вирее на слънчеви места. На сянка цветовете се отварят и през деня. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, с неутрална реакция, богата на хранителни вещества. Грижите за растението изискват редовно торене и отстраняване на прецъфтелите цветове. През зимата растението се покрива с листа и клонки.

Размножаване: Енотера се размножава чрез семена, които се засяват в края на май и началото на юни.  Почвата трябва да бъде влажна, за да могат семената да поникнат. Може да се размножава чрез млади издънки или чрез делене на храста през май, септември.

 

  |  Views: 2264  |  Прочетено във Вестник за градината