Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Екзохорда (Перлен храст)

Exochorda

Екзохорда (Перлен храст)

Екзохорда, позната у нас и като перлен храст, идва от Югоизточна Азия. Систематически принадлежи към сем. Розоцветни (Rosaceae) – това са  листопадни храсти  с последователно наредени и най-често целокрайни и прости листа. Растенията са светлолюбиви и сухоустойчиви, с богат цъфтеж. Цветовете им са едри, бели, събрани в гроздовидни съцветия, развиващи се по върховете на къси странични леторасти.

Екзохордата е най-красива по време на цъфтежа. През април май тя се покрива с къси класове от бели цветове  /4-5 см/, които приличат  на цветовете на крушата.

Сортове: Като най-популярен вид сред екзохордите се смята Екзохорда рацемоза. Тя е за предпочитане, стига почвата да не е варовита. Храстът се разпростира  на височина, достигаща 2.7 м. Цветовете му са снежнобели.  Екзохорда гиралдии е по-висок  и по-изправен храст. Екзохорда  албертии е буйно растящ храст, до 4 м висок, с ланцентни или продълговато обратно яйцевидни, до 10 см.дълги. Цветовете му са бели,  до 4 см в диаметър, събрани по 5-10 плътни гроздовидни съцветия, появяващи се през април-май.   Екзохорда  грандифлора е висока до 5 м, с елептични до удължено яйцевидни  целокрайни листа, дълги 3-6 см, с белезникава долна повърхност. Цветовете са бели до 4 см в диаметър, събрани по 6-10 в гроздовидни съцветия, появяващи се  през април-май.

Отглеждане: За засаждане използвайте растения от контейнери. Изберете  широко място, обилно огрявано от слънцето, но защитено от ветровете. Почвата трябва да бъде богата, водопропусклива и добре дренирана, с неутрална химическа реакция. Изкопайте дупки с дълбочина 45-50 см и на дъното им застелете слой от дренажен материал. Извадете растенията от контейнерите и внимателно ги положете в дупките, засипете внимателно с почва, утъпчете и полейте обилно. След засаждането поливайте редовно и пазете корените от прегряване. Екзохордата е бързо растящ храст, затова веднага след прецъфтяване скъсете клонките, на които е имало цветове, а освен това отстранете по-слабите клонки. Наесен подхранете растението с торови смеси, богати на фосфор и калий.

Размножаване: За размножаване можете да използвате както семена, така и зелени и зрели резници.

 

  |  Views: 2008  |  Прочетено във Вестник за градината