Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дюшенея (Индийска ягода)

Duchesnea

Дюшенея (Индийска ягода)

Популярността на ампелните растения расте все повече, но еднообразието при избора на растения за висящите кошници прави всички балкони да си приличат. Малцина са тези, които избират нови и непознати видове. А пазарът предлага много новости, чиято декоративност е впечатляваща. Едно от тези растения е индийската ягода (дюшенея индика). Макар че се отглежда от 1804 г., у нас е почти непозната. Това е изключително издръжливо и непретенциозно растение от семейство Розоцветни. По външен вид прилича много на  обикновената ягода – стъблата са тънки, дълги от 30 до 90 см, пълзящи, вкореняващи се на възлите. Листата са многобройни, тъмнозелени, триделни, окосмени, на дълги дръжки, събрани в прикоренова розетка. Коренищата са къси. Цветовете са яркожълти, на дълги цветоноси,  около 2 см в диаметър, появяват се изобилно от май до октомври. Плодовете са яркочервени, сочни, дребни, не са отровни, но са абсолютно безвкусни. Те се задържат дълго, без да окапват, и придават много красив вид на растението.

Отглеждане: Не е претенциозна към почвата, но по-добре се развива на леко глинеста, хранителна, влажна почва. Обича силното слънчево огряване, но може да расте и в дълбока дървесна сянка. Чрез вкореняване на розетките обикновено се разсажда сама. Когато се отглежда като ампелно растение на балкона, с нея могат да се оформят различни композиции. Прекрасно изглеждат кошници, в които има саксии с дюшенея. Бързо разрастващите се растения обвиват кошницата и провисват, като образуват компактна маса, обсипана с цветове и плодове. Ако отглеждаме индийската ягода в сандъче, добре е под него да разположим каскадно още няколко, така че провисващите розетки да се вкореняват все по-надолу и да образуват водопад, обсипан със златни цветове и рубинени плодове.Понеже е зимоустойчива, дюшенеята може да се използва като почвопокривно растение в градината в сянката на дърветата или на особено влажни места, където бързо ще покрие всичко с плътния килим на листата си.

Размножаване: Дюшенея се размножава чрез семена, разделяне на коренището, вкореняване на розетки. Ако сте закупили семена, те се засяват през март-април, оптималната температура за поникването е 20-25 градуса. На постоянно място се засаждат на разстояние 15 см между растенията.

 

  |  Views: 1175  |  Прочетено във Вестник за градината