Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Драцена

Dracaena

Драцена

Нарича се още драконово дърво. Драцена е изключително издръжливо растение. Стволът му може да достигне до 2-3 метра. Листата му имат кант в различни цветове: зелено, жълто, бяло и червено. Различните му сортове имат различни по форма и украска листа – тесни, на ивици, пъстри. Негови култивации са: Dracaena deremensis, Dracaena marginata, Knerkii, Massangeana, Rothiana, Victoria.

Отглеждане:  Драцена е тропическо растение и без проблеми понася минимална температура 18 градуса. Препоръчителните стойности са между 24 и 27 градуса.    Екземплярите с пъстри листа се нуждаят от обилно осветление, за да не загубят окраската си. Избягвайте обаче да излагате растенията на припек или дори на силно непряко облъчване/по пладне/. Най-подходящи са процедените през тънки завеси или щори лъчи или осветлението на стаи с източно или западно изложение. Прякото слънчево осветление може да бъде причина за появата на белези като от изгорено по повърхността на листата. От друга страна, пъстрата окраска на драцените избледнява и изчезва при държане на преобладаващо сенчесто място. По време на растежа драцената има потребност от много вода. Ако през лятото можете да й гарантирате оптимална температура на околната среда, просто поддържайте почвата мокра, но не подгизнала, а през останалата част от годината се грижете да е леко влажна. Ако листата започнат да окапват, това обикновено се дължи на  недостатъчни въздушна влага и поливки. Избиването на тъмни петна по петурите е сигурен симптом за оскъдно напояване.   Драцена обича доста висока въздушна влажност. Насипете в подложната й чиния ситни камъчета и ги поддържайте постоянно мокри,  без да ги покривате напълно с вода. При нужда оросявайте растението сутрин. Ако растението е станало твърде голямо, лесно може да бъде подрязано.

Ако листата му са потъмнели покрая, можете да ги поорежите като съблюдавате първоначалната им форма. Подхранва се 4 пъти годишно с разреден течен препарат. Току що купените или пресадени драцени нямат нужда от торене, защото свежата пръст осигурява достатъчно хранителни вещества поне за 4 месеца.

Ако коренчетата започнат да се показват през отцедителния отвор на саксиятя, това е знак, че трябва да  преместите драцената в нова, по-голяма саксия, напълнена с глинеста почва. При прекомерно разрастване на растението, спокойно може да го подкастрите или да го отрежете на 7-10 см от основата. От дънера в скоро време ще покарат издънки и цветето не само ще се съвземе, но и ще придобие по-здрав и красив вид.

Размножаване: Има няколко начина: От старо стъбло отрежете върха с листата и го поставете в почва, използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата. Може да направите въздушна отводка под короната, както и резници, дълги 5-7 см, от необлистена част на стъблото.

 

  |  Views: 1677  |  Прочетено във Вестник за градината