Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Драба

Draba

Драба

Драба е многогодишно тревисто вечнозелено растение с компактен хабитус. Листата са тъмнозелени, овално ланцетни, малки, назъбени по края и събрани в гъсти розетки. Някои алпийски растения са твърде големи или твърде напористи за малкия алпинеум, но драбата се чувства прекрасно на малко място. В големия алпинеум може и да не обърнете внимание на листатите й туфи. Посадете драбата между камъните или на малък сипей. Напролет се появяват бели или жълти цветове.

Драба е напълно зимоустойчиво растение за нашите условия.

Сортове: Най-големият и най-популярен вид е Д. аизоидес – височина 7,5-10 см, разпростира се на 15 см, цъфти с жълти цветове през април. Листата са разположени в стегнати розетки, стъблата са жилави, а цветовете – дребни – 0,5 см. Сортът D. bryoides Imbricata е по-малък, с жълти цветове, висок е само 5 см и се разпростира на около 5 см.

Отглеждане:  Типично алпйско растение по изисквания – слънце, лека и дренирана почва. Най-добре е почвата да се смеси с натрошени скали или чакъл. Ако му се осигурят тези условия, почти не изисква грижи – само оскъдно поливане.

Размножаване: Засейте семена напролет при 8-10°С или засадете розетки като резници през лятото в сандъче на открито.

 

  |  Views: 933  |  Прочетено във Вестник за градината