Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дихондра

Dichondra

Дихондра

Дихондра  (Dichondra) е едно от най-модерните многогодишни растения с пълзящи по почвата стъбла. То доби популярност заради възможността му да се засажда както в градината, така и във висящи саксии или сандъчета, като образува чудесни зелени каскади. Ефектно се комбинира с много цветя като петуния, сакъзче, тагетис, бакопа и много други. Представлява дълги до 150 см тънки стъбла с малки зелени или сребристи кръгли листенца. При засаждане в градината, дихондрата се стеле по почвата, като на всяко коляно се вкоренява в почвата. Засадените в балконски сандъчета или видящи кашпи растения увисват с прекрасен каскаден ефект и събират погледите на всички наоколо.

Отглеждане: Дихондра е много непретенциозно растение, развива се чудесно на директно слънце или полусянка. По отношение на температурата не е взискателна, стига да се полива редовно. Изисква обилно до умерено поливане съобразно температурата и големината на растението. Не допускайте почвата да изсъхва напълно. Почвеният субстрат следва да бъде въздухо- и водопропусклив с осигурен дренаж за оттичане на излишната вода. Подхранва се постоянно с торна вода в намалени дози. Торовете, подходящи за развитие на здрави и красиви растения, се съобразнояват с мястото на засаждане и комбинирането на цветята. Ако сте засадили в балконско сандъче или висяща кашпа само дихондри (получава се много ефектно), следва да торите с торове за листнодекоративни растения. Ако сте избрали комбинация с петуния, лобелия, сакъзчета, тагетиси и др. цветя, поливките са с торна вода за цъфтящи растения.

Размножаване: Вегетативно или от семена. И двата начина са много лесни. Напоследък на пазара все повече фирми предлагат качествени семена. Добре е те да са пелетирани. Кълняемостта на семената е около 90%. Засяват се през февруари на около 5 мм дълбочина, но може и да ги поръсите върху почвата и леко да притиснете. При всички случаи осигурете висока влажност и температура около 20-25 градуса. Семената покълват до седмица, най-често още на третия ден. За осигуряване на висока и постоянна влажност до покълването на семената, покрийте съдовете с прозрачна материя (стъкло или домакинско фолио). На пазара се предлагат и богат асортимент от малки готови парници с отваряеми отвори за проветрение. Тъй като високата въздушна влажност е предпоставка за развитие на мухъл, можете да използвате фунгицид за третиране на съдовете и почвата.

След покълването на семената, започнете леко да откривате, но това правете постепенно, за да могат младите растения да привикнат с по-ниската влажност. Самото засяване правете в индивидуални саксийки, за да си спестите проблемите при пресаждането на постоянните им места. По този начин ще спестите и стреса за корените на самите растения и ще се радвате на здрави и красиви дихондри.

Съвет: Ако отглеждате дихондра в балконски сандъчета или висящи кашпи в комбинация с други цветя, сейте семената около месец преди тези на петунията, лобелията, тагетис и др. Въпреки бързото покълване на семената, дихондрата нараства поне в началото сравнително бавно. Ако засеете всички семена едновременно, рискувате дихондрата да бъде „задушена“ от другите цветя в сандъчето или кашпата.

 

  |  Views: 9709  |  Прочетено във Вестник за градината