Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дифенбахия

Dieffenbachia

Дифенбахия

Това южноамериканско растение е едно превъзходно растение за украса на зимни градини и отглеждане в стаята. Дифенбахия има прекрасни листа с цветист отенък, нерядко цъфти и при стайни условия, но цветовете не представляват никакъв интерес от цветарска гледна точка. Това са неголеми, оцветени в жълто – зелено цветове. Затова не е нужно да се развиват, а е добре още след като се появят да се премахнат.

Декоративната стойност на дифенбахията е в нейните прекрасни  листа. Има повече от 30 сорта, някой от които са неповторимо красиви.  Към числото на най-добрите разновидности се отнасят D. Leopold, D. Schuttleworthiana, D. Jenmani, D. mirabilis, D. nobilis и др.

Отглеждане: Видовете с листа на бели петна или с жълта окраска обичат да са светло, но не бива да се подлагат на пряка слънчева светлина. На пълна сянка виреят видовете с напълно зелени листа като D. Humilis. През зимата дифенбахията изисква умерено поливане и нежните й листа да се поддържат чисти без прах, затова се налага често да се мият. Пресаждане може да се прави през пролетта. През лятото цветето трябва да се остави в стаята, но да се полива обилно и да се пази от ласките на слънцето.

Размножаване: Размножаването на дифенбахия става чрез резници или чрез зелени стъблени резници дълги 5 – 7 см, по които има поне един възел.

Опасност: Млечният сок на растението съдържа стрихнин, който е отровен,  дразни кожата и лигавиците. Пазете се!

 

  |  Views: 1338  |  Прочетено във Вестник за градината