Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дипладения

Dipladenia

Дипладения

Дипладения – това е увивно полухрастче с очарователни зелени, кожести листа и великолепни розови, бели или тъмночервени цветове. Тази лианообразна родственица на олеандъра и винката притежава достойнствата на своите издръжливи събратя – пищност и продължителен цъфтеж. По тази причина може да бъде препоръчана като достойно за отглеждане  в дома растение, още повече че нейните едри цветове-грамофончета издържат на дългите и тънички клонки до 3-4 седмици, преди да прецъфтят.

Отглеждане: Изискванията на дипладенията не са големи. Мястото й в стаята трябва да бъде много светло, но защитено от обедното слънце. Недостатъчното осветление се отразява зле на цъфтежа, който  обикновено продължава от май до ноември. Понякога обаче може да ви се отблагодари за добрите грижи, като цъфне и през февруари.  Добре расте при нормални стайни условия, но за зимния покой най-добре е  да й се осигури по-ниска температура – между 12 и 14 градуса. Почвата, която е най-подходяща за дипладения, е груба листовка, примесена с чимова пръст, глина и пясък, но може да се вземе и готова пръст, която се смесва с добре угнила борова листовка. Растението изисква обилно поливане, но трябва да се внимава водата да не се задържа в подложката, защото корените лесно загниват.

Тези растения боледуват рядко – най-често листата им пожълтяват и окапват поради засушаване или застой на вода в подложката. Понякога биват нападани от червен акар или от листни въшки – тогава трябва да се напръскат с инсектицид.

Размножаване: Дипладения се размножава рано напролет или късно през есента, като се отчесват странични чепки с дължина 5-7 см и двойка листа. Те се вкореняват лесно в субстрат от торф и пясък. Щом започне да нараства, трябва да се прищипне върхът, за да се разклони. Когато придобие храстовидна форма, се пресажда в по-голям съд съобразно растежа. Младите растения зацъфтяват още същата година. Най-бързо растат, когато им се осигури подходяща опора, около която да се увиват. Пресаждат се през пролетта. 

 

  |  Views: 4941  |  Прочетено във Вестник за градината