Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Диксония

Dicksonia

Диксония

Диксония (Dicksonia) е род, който  се състои от 25 вида, обитаващи островите на Малайския архипелаг, Филипините, Нова Гвинея, Източна Австралия, Тасмания и Нова Зеландия, на островите в Тихия океан, а също така и в тропическа Америка.

Диксониите достигат височина 4-7 м, понякога до 15 м и имат множество придатъчни корени, сплитащи се с основите на опадващите листа. Големите екземпляри, често гъсто обрасли с епифити, могат да бъдат в основата с диаметър до 2 м., но сред диксониите се срещат и видове, почти лишени от надземен ствол.

Листата на диксониите са дву-, три-перести, съсредоточени на върха на ствола. Техните дръжки, както понякога и другите части на листата, са покрити с власинки, които при основите на дръжките са по-твърди и дълги. Носещите соруси сегменти са с по-малки размери и са по-дълбоко лопатковидни от стерилните. При много видове диксонии листата са по-твърди, отколкото при циатеите. Увяхвайки, те може да останат известно време на ствола във вид на “поличка” в горната му част.

Отглеждане: Диксония се нуждае от много място и светло местоположение, но без попадането на палещи преки слънчеви лъчи. Това растение е предназначено за оранжерия или зимна градина, като през студените месеци температурата на въздуха не трябва да пада по 15 градуса, дори и растението да може временно да издържи студ до 10 градуса.

Диксония е много влаголюбива. Влажността на въздуха не трябва да е под 60%. Поливането се прави след като горният почвен слой на почвата в саксията изсъхне добре през зимните месеци (при температура 12-14 градуса) и когато изсъхне леко през пролетно-летния период. Постоянно мократа почва може да предизвика загниване на кореновата система, особено през студеното време. Опръскване се прави всеки ден, през лятото, когато слънцето е силно, няколко пъти на ден. Пръскат се не само листата на диксонията, но и стволът й.

Желателно е да не допускате силно повишаване на температурата в помещението, където се намира диксонията. От високата температура (повече от 24-25 градуса) тя страда не по-малко отколкото от ниската. Диксония не обича въздушните течения, резките промени в температурата, климатиците.

За да осигурите нужната на диксонията влажност на въздуха, не е нужно да слагате съд с вода, с надеждата, че ще достигнете нужните нива. Сега има специални овлажнители на въздуха. Те са много по-подходящи, отколкото съд с вода.

Размножаване: Размножава се чрез спори или чрез издънки.

 

  |  Views: 999  |  Прочетено във Вестник за градината