Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дизиготека

Dizygotheca

Дизиготека

Изящното растение със сложно име дизиготека веднага привлича погледите. Тъмнозелените, почти черни, назъбени листа създават пищна дантелена корона. Храстът обикновено слабо се разклонява и достига височина 1,50 м. Дизиготека е от голямото семейство Аралиеви, най-известният член на което е женшенът. В родината си – Австралия и Нова Зеландия, расте в условията на постоянно прохладно лято с редовни дъждове и наситен с морска влага въздух. Както всички представители на Аралиевите и това растение цъфти с дребни и невзрачни цветове, а при нашите условия даже и съвсем не цъфти. Това обаче с пълна сила се компенсира от неоспоримата красота на листата.

Отглеждане: Дизиготеките не понасят директното слънчево огряване, особено през лятото. Най-добре се чувстват далече от прозореца в светла стая. Не бива да са поставени близо до работещи отоплителни тела, а също да бъдат подложени на въздушни течения. И едното, и другото ще доведат до опадането на голямо количество листа, което се отразява не само на декоративността, но и на здравето на растението. Температурата в помещението през зимата не бива да е под 16 градуса, но не трябва и да прехвърля много 20 градуса. Почвената влага трябва да бъде умерена, не се полива, докато горният почвен слой не е изсъхнал, но забавянето също не е полезно. За доброто развитие на дизиготеките е задължителна високата въздушна влажност. Най-лесно това се постига, като саксията заедно с подложката  се постави в широк съд, пълен с вода, върху островче от красиви камъни. Това ще внесе и допълнителен декоративен елемент в интериора. През пролетта и лятото е добре растението да се подхранва веднъж седмично с минерални или органични торове. Трябва да се следи и за евентуална поява на щитоносни въшки и червени акари.

Дизиготека се пресажда веднъж на две години. Това става през пролетта. Подходяща почвена смес е от 2 части градинска пръст, 1 част листовка и 1 част пясък. Съдовете, в които ще настаним растенията, трябва да са добре дренирани.

Размножаване: Дизиготека се размножава с резници. Те се отрязват с остър нож и се засаждат на дълбочина до първия лист.  Добре е саксията да се постави в полиетиленов плик на топло място.  Така вкореняването е по-сигурно.

  |  Views: 1542  |  Прочетено във Вестник за градината