Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Диерама

Dierama pulcherrimum

Диерама

Диерама – това красиво и напълно непознато у нас растение произхожда от Южна Африка, където расте по влажни планински пасища. Диерама е особено популярна в Англия, където се назовава с няколко особено поетични имена – “сватбени камбанки”, “ангелска риболовна пръчка” или “феи на риболовната пръчица”. Листата са дълги, тесни и ланцетни, наподобяващи на трева, полувечнозелени. Цветоносите се извисяват над листната маса, те са дъговидно извити (като риболовен прът) и по тях се полюшват многобройните цветове. Растението образува колония от грудки, снабдени с нежни корени. Недостатъчно зимоустойчиво растение за нашата страна.

Отглеждане:  Засадете диерамаа слънчево, добре дренирано и защитено от вятър място. Растението е високо и нежно и вятърът може да прекърши цветоносите и да начупи листата. Чувствителна е на преовлажняване. Зимата се нуждае от защита – особено за Северна България. За южните райони на страната е необходимо растението да се тества. Категорично не понася местене и делене, след като веднъж е засадена. Желателно е да се разсаждат само млади растения, отгледани от семена. Все пак на места се среща информация, че рано напролет може внимателно да се раздели. Но да се има предвид, че това е деликатна и рискова операция. Младите диерами се садят на дълбочина 5-8 см и разстояние 30 см една от друга. Почвата трябва да е умерено влажна и богата. Растението реагира добре на подхранване с фосфорни торове. През пролетта старите и неугледни листа се отстраняват. Свежите зелени листа задължително се оставят, защото ако се изрежат напълно листата, диерамата няма да цъфти през текущата година. При саденето му на постоянно място трябва да се има предвид, че след няколко години то ще се нуждае от доста място и това трябва своевременно да се предвиди.

Размножаване: Диерама можете да размножите като разделите и пресадите грудките напролет. Възможно е размножаване и със семена, но отгледаните от семена растения започват да цъфтят най-рано на третата година.

  |  Views: 798  |  Прочетено във Вестник за градината