Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дигиталис (Напръстник)

Digitalis

Дигиталис (Напръстник)

Името дигиталис идва от латинското digitus – пръст, палец. Българското му име е “напръстник”, поради формата на цвета. Други популярни имена са “ръкавицата на вещицата (феята, Дева Мария)”, “кървави пръсти” и др.

Растението е с височина 50 – 150 см. Расте върху голямо коренище, което може да изхрани няколко розетки. Листата са големи, прости, продълговати и излизат директно от розетката. Цветът представлява високо стъбло, увенчано с необичайно ефектно, дълго, класовидно съцветие, цъфтящо в бяло, розово, цикламено, жълто. Отделните цветчета са изпъстрени с многобройни точки.

Отглеждане: Дигиталисът е много непретенциозен за отглеждане. Чувства се отлично и при минимална слънчева светлина и вода и фактически не изисква почти никакви грижи.

Размножаване: Съвсем елементарно е и размножаването на дигиталис, което при многогодишните видове става, както със семена, така и с разделяне на коренището. При двугодишните растението може да се самозасява, като на първата година се формира само розетката, а на втората израства и цветът. След прецъфтяване, ако стъблото се отреже близо до земята, може да израснат още и така цъфтежът да продължи през цялото лято.

  |  Views: 906  |  Прочетено във Вестник за градината