Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Диасция

Diascia

Диасция

Диасция е род едногодишни и многогодишни цветя от сем. Живеничеви (Scrophulariaceae), представен от около 70 вида. Естествените местообитания на тези красиви цветя са полетата на Южна Африка. Многогодишните видове се срещат в провинция Квазулу-Натал, където през лятата падат обилни валежи, докато около 50 вида едногодишни представители на рода се срещат основно в провинция Западен Кейп. Диасцията е обсипана с цветове от късната пролет до късната есен. Съцветията са розови, червени или розово-лилави, разположени на високи стебла. На височина достига до 30-40 см. Като цяло трудно понася нашите зими и на практика в България всички видове се отглеждат като едногодишни.

Отглеждане: Диасцията предпочита огрените от слънчевите лъчи места. Растението е устойчиво на дъжд и вятър и това не е определящо за избора на място за отглеждане. Полива се умерено и редовно, без да се прекалява. В никакъв случай не допускайте пълно изсъхване на почвата, тъй като това е фатално за тези цветя. Преполиването води до лесно загниване на кореновата система и загуба на растението. Почвата следва да бъде с леко кисела реакция, глинесто – песъчлива и с добри дренажни свойства за оттичане на излишната вода. Тори се с торове за цъфтящи растения поне веднъж седмично. Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове в разгара на цъфтежа през лятото, което ще спомогне за образуването на нови и повече цветове. В средата на лятото (втората половина на юли и първата на август) е добре да скъсите наполовина растенията – оставете около 10 см от стеблото. При подходящо отглеждане ще се радвате на втори цъфтеж.

Размножаване: Размножаването на диасция става чрез семена през февруари – март. Тъй като семената от диасция са много малко (в 1 г има около 4000 семена), те се поръсват върху почвата без да се покриват. Почвата трябва да е рохка и влажна, най-добре е съдът да се покрие с прозрачна материя за да се поддържа оптимална и постоянна влажност. При температура 16-18 градуса, семената покълват за около 2 седмици. Младите растения се пензират няколко пъти за по-обилен и компактен цъфтеж.

  |  Views: 3088  |  Прочетено във Вестник за градината