Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Далия (Гергина)

Dahlia

Далия (Гергина)

От края на юли до първите студове, когато много растения вече са прецъфтели, далията е в стихията си. Гигантските бордюрни сортове с цветове с диаметър 25 см са най-предпочитани. Далиите за лехи, както и далиите лилипути са компактни и с малки съцветия. Най-известните групи бордюрни далии са декоративната далия, полукактусовата далия и кактусовата далия. Садят се в цветния бордюр или в отделна леха. Сортовете за лехи и сортовете лилипути се отглеждат в алпинеуми, контейнери и лехи. Растението се приспособява лесно. Предпочита варовика, но вирее почти навсякъде. Обича слънцето, но ще се чувства добре и на полусянка. Започнете отглеждането от грудки, вкоренени резници или семена. Вкоренените резници и покаралите грудки се разсаждат в края на май или началото на юни, но по-често се садят грудки в състояние на покой и след месец се разсаждат. Връхчето на грудката трябва да е на 7,5 см под почвената повърхност при бордюрните сортове и на 5 см при далиите за лехи и лилипутите. Садят се през 30-90 см в зависимост от избрания сорт. Бордюрните далии имат нужда от подпорки – поне 30 см високи, слагат се преди засаждане. Пензирайте връхчетата на основните стъбла три седмици след засаждане. Поливайте обилно при сухо време – след като се появят пъпките, поливайте на всеки няколко дни, ако не вали дъжд. Не прекопавайте – вместо това слагайте 5-сантиметров пласт мулч от торф или компост около стъблата. Ако искате по-големи (но и по-малко на брой) съцветия, премахвайте страничните пъпки и оставяйте само основните. Когато първите студове попарят листата, отрежете стъблата до около 15 см над почвената повърхност. Внимателно извадете грудките и отстранете почвата и изпочупените корени. Поставете за седмица грудките „надолу с главата”, за да се отцеди излишната влага и след това ги сложете в кутия върху торфен пласт. Покрийте корените, но не и горната част на грудките с още торф. Съхранявайте на хладно, докато дойде време за разсаждане.

Едногодишните далии имат много общи изисквания с по-високите си и по-ефектни роднини. Преди засаждане почвата трябва да се обогати органично и да се постави препарат против голи охлюви (ако ги има), който да предпазва младите стръкчета. Всички далии са „гладни” и „жадни” растения – поливайте при сухо време и от време на време подхранвайте с течен тор.

Сортове: Съществува голямо разнообразие от далии за бордюра и лехите. Има ги във всички багри, освен в синьо. Изберете форма, багра и големина, които ви харесват, но все пак проверете височината, която достига избраният от вас сорт. За височините – не забравяйте, че действителната височина ще зависи и от мястото, климата и условията на отглеждане. Ето няколко примера. Високи далии: Alva’s Supreme, Daleko Jupiter. Средни: Athalie, Bishop of Llandaff. Ниски: Border Princess, Jescot Julie. Далии за лехи: Yellow Hammer, Preston Park. В каталозите за семена ще откриете огромно многообразие от едногодишни далии, подходящи за лехи. Преди години най-популярни бяха обикновените сортове, но сега най-известни са полу-кичестите и кичестите видове джуджета. Освен 30-60-сантиметровите едногодишни далии за лехи има и няколко бордюрни (90 см-1,5 м), които се отглеждат от семена и цъфтят още през първата година.

Място и почва: Засадете далия в почва с добри дренажни свойства. Изберете място, което поне за няколко часа на ден е огряно от пряка слънчева светлина, когато времето е слънчево.

Размножаване: Разделяйте грудките от далия на всеки две години. Всяка част трябва да има парченце стъбло с грудки. Едногодишни далии: засейте семена през март при 8-10°С – разделете в отделни саксии. Разсадете в края на май.

  |  Views: 1511  |  Прочетено във Вестник за градината